Tuinadviezen, tuinideeen, tuintips en tuinplannen over het onderwerp: De Chinese tuin


 

De Chinese tuin

     

Verdergaan door de poort.Spiegel van de ziel.De leeuw (gruwelijkheid)Kunstzinnige bestratinglooppad naar oneindigheidDe toren geeft een andere uitkijkDe Chinese tuin

In Nederland is de Chinese tuin niet zo bekend als de Japanse tuin.
Veel mensen zien het verschil ook niet.
Wij gaan vaak uit van objecten die onze gevoelens bepalen.
De "nuchtere" hollanders hebben weinig gevoel met hun tuin, oke we vinden hem mooi of niet maar er zijn weinig mensen die echt doordenken over en fantaseren over hun tuin.

Een Chinees daarentegen maakt zijn tuin juist om gevoelens en gedachten op te wekken.
Er worden ook gedachten opgewekt door woorden die in de tuin geschreven staan.

Zo hebben gebouwen in de tuin een naam en worden er gedichten en spreuken opgehangen.

De beleving van de tuin wordt dus niet alleen bepaald door de aanwezige planten, waterpartijen, rotsen etc. maar wordt mede bepaald door de aanwezige teksten.

De Chinese tuin is doorspekt met het Ying-Yang beginsel dus lieflijkheid naast gruwelijkheid, nat naast droog, .donker naast licht etc.
Ook is een chinese tuin voortdurend onderhevig aan veranderingen.

Als men door een Chinese tuin loopt wordt men als het ware continue verder gelokt (verandering) een vijver verbeeld de oneindigheid.
Uitkijkend over de vijver maakt de dichter zijn dromerige versen alsof er onder het wateroppervlak een geheel nieuwe wereld aanwezig is.
De Chinese tuin bestaat uit een nauwkeurige aaneenschakeling van hofjes gebouwen en paden.
Voortdurend denkt men aan het einde te zijn gekomen maar steeds opnieuw is een nieuwe weg in te slaan en een nieuwe beleving te zien.
Hierdoor lijkt de tuin oneindig groot.

Deze beleving wordt mede bereikt door het spelen met schaal waarin een rotsblok een gehele berg voorsteld, en een vijver een groot meer uitbeeld.
Dit wordt overigens door de Chinezen zelf ook zo beleefd in hun verbeelding en gedachtengang.

Torens worden gebruikt om de tuin in een ander perspectief te plaatsen.
Na het beklimmen van de toren overzien we de tuin vanuit de hoogte waarna we ineens een geheel andere kijk (en gedachtengang, filosofie) op de zaken krijgen dan als we beneden door de tuin lopen.

Een Chinees gebruikt zijn tuin natuurlijk ook voor de dingen waarvoor wij onze tuin gebruiken, zoals lekker relaxt thee drinken of gasten, vrienden ontvangen.
Hij heeft alleen een andere kijk, filosofie, gedachtengang over zijn tuin.

Op bijgaande foto's zien wij een aantal aspecten die in de Chinese tuin voorkomen.
Zoals de leeuw bij de ingang (gruwelijkheid) of de vijver (oneindigheid) of de prachtige "bloem"planten (lieflijkheid), de gangen (paden) en een paviljoen.

Waar wij dus door de tuin lopen en zeggen 'go dat is leuk of mooi', wandelt de Chinees door dezelfde tuin in een soort meditatie waarbij hij een fantastisch beeld schept met de aanwezige elementen, de gedichten en z'n eigen levenswijsheid.

De Chinese tuin verlangt geen bijzondere planten alleen worden planten wel met een bepaalde bedoeling op een bepaalde plaats gebruikt.
Zet nooit gruwelijkheid en liefelijkheid doorelkaar, dus zet geen leeuwenbeeld bij bijvoorbeeld Hibiscus maar zorg dat er een scheiding is d.m.v. bijvoorbeeld een heg waarbij de leeuw vanuit de ene hoek te zien is en de Hibiscus vanuit een andere hoek.

Een Chinese tuin in Nederland die de grootst Chinese tuin buiten China is ligt in Haren (Groningen).
Deze tuin is echt een bezoek waard.